Er zijn verschillende redenen waarom je je hond dieetvoer kunt (of misschien zelfs móét geven. Het kan te maken hebben met een aandoening die de hond heeft, of het heeft te maken met overgewicht. De dierenarts kan dieetvoeding voorschrijven, maar je kunt ook zelf die beslissing nemen.
De meeste soorten dieetvoer zijn gewoon vrij verkrijgbaar en kun je dus zelf kopen, zonder voorschrift van een dierenarts. Je hoeft dit voer ook niet bij de dierenarts te kopen, het is verkrijgbaar in dierenwinkels en online. Ook wij hebben een uitgebreide selectie aan dieetvoer. Maar hoe zorg je ervoor dat je hond zijn dieetvoer ook zonder protest opeet?
Waarom dieetvoer?
Dieetvoer kan nodig zijn als je hond een aandoening heeft. Denk aan nierproblemen, gebitsproblemen of problemen met de urinewegen. De samenstelling of structuur van het voer is zodanig dat dit de hond ondersteunt om de aandoening beheersbaar te houden of zelfs te verbeteren of genezen.
Een tweede reden is gewichtsbeheersing. Bepaalde hondenrassen hebben meer aanleg om te dik te worden, zoals bijvoorbeeld labradors, herders en golden retrievers. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar als de hond eenmaal te zwaar is kun je hem goed laten afvallen door het dieet aan te passen.
Dieetvoer introduceren
Als je hond dieetvoer moet gaan eten is het belangrijk om dit rustig te introduceren. Het is geen goed idee om van het ene op het andere moment nieuw voer voor te zetten. Meng het oude voer met het nieuwe dieetvoer en pas de verhouding iedere dag of om de andere dag aan tot de hond uitsluitend dieetvoeding krijgt.
Let ondertussen goed op of je hond nog steeds voldoende eet. Als hij zijn voer laat staan gaat er natuurlijk iets niet goed. Let ook op de spijsvertering. De hond mag niet gaan braken en de ontlasting moet stevig maar niet te hard zijn. Als je merkt dat er gezondheidsproblemen ontstaan nadat je de nieuwe dieetvoeding hebt geïntroduceerd, overleg dan met de dierenarts.
Hier vind je allerlei soorten dieetvoer voor je hond >>
(Tekst gaat verder onder de foto)

Vaste voermomenten
In tegenstelling tot de meeste katten hebben honden vaak de neiging om hun voerbak helemaal leeg te eten als die wordt voorgezet. Je kunt dus niet de hele dag door voeding aanbieden. Doe dit op vaste momenten en zorg dat je hond de juiste hoeveelheden krijgt.
Je hond zal razendsnel wennen aan deze routine en je er fijntjes aan herinneren als je een half uur te laat bent. Zorg er wel voor dat je hond altijd de beschikking heeft over vers drinkwater.
Maak een moment van het voeren
Het moment waarop je hond zijn eten krijgt is een prima moment voor interactie. Maak er een momentje van voor extra aandacht. Laat je hond wel rustig eten, maar als hij klaar is kan er bijvoorbeeld gespeeld worden of mag hij mee naar buiten voor een lekkere wandeling.
Door je hond wat extra aandacht te geven, zeker tijdens de introductiefase, gaat de overstap naar dieetvoeding vaak een stuk makkelijker. Wil je hond een keer niet eten, maak je dan niet meteen zorgen maar probeer het op een later moment gewoon opnieuw.
Probeer verschillende smaken
Van sommige dieetvoedingen zijn verschillende smaken verkrijgbaar of je kunt kiezen tussen droog- en natvoer. Als je merkt dat je hond zijn eten minder lekker lijkt te vinden, kun je een andere smaak proberen. Ook een ander merk kan er soms voor zorgen dat je hond weer met smaak eet.
Als de hond dieetvoeding krijgt om een medische reden, overleg dan wel met de dierenarts of overstappen naar een ander merk een optie is. In bepaalde specifieke gevallen is dit soms een minder goede optie.
In onze shop vind je tientallen soorten dieetvoer >>
Belonen met wat lekkers
Als je hond op dieet moet dan beperkt dat in veel gevallen de mogelijkheden om hem te belonen met wat lekkers. Bespreek met de dierenarts welke snacks eventueel nog wel mogen.
Afhankelijk van de reden van het dieet zijn er vaak nog wel opties die gekozen kunnen worden. Geef niet zomaar op eigen initiatief tussendoortjes onder het motto ‘ach, voor een keertje moet het kunnen’.
Die ene keer wordt dan vaak al snel een gewoonte waarmee het dieet wordt ondermijnd. Dit kan ertoe leiden dat het dieet onvoldoende of zelfs helemaal geen effect heeft. Maak hierover ook goede afspraken met je huisgenoten zodat iedereen zich houdt aan het dieet en de hond geen dingen geeft die hij niet mag hebben.
Handig: 10% korting op al het dieetvoer
Wil je meteen aan de slag met dieetvoer voor je lieve viervoeter? Met de kortingscode dieet10 krijg je 10% korting op al het dieetvoer in onze webshop!
Bekijk direct al het dieetvoer! >>

Terug naar overzicht